08.11.2012

Tatra 815-2 TerrNo.1 8x8 S1, KADEN, 1/43

Jooo, Tatra, to je Terno. Tedy nejenom TerrNo.1, ale právě tato modelová řada je nástupcem dakarské legendy 815 a neméně známe babičky 813. Aktuálně prošlo oproti modelu faceliftem, který jeho vzhled přiblížil moderním trendům. Stále ale patří mezi jedny z nejlepších terénních nákladních automobilů na trhu.

Tatra 815-2 TerrNo.1 8x8 S1, KADEN, 1/43

Modely Tater od Kadenu znám z dětství a jistě nejsem sám. Plechové modely dakarek, Tatry kolem světa, přepravníku aut a dalších verzí měla jistě řada z nás. Proto bylo před léty pro mne velkým překvapením, že se Kaden vrátil a to velmi na úrovni.

Model je (v mém případě byl) zabalen ve velmi hezkém papírovém přebalu s logy Tatra a je zabezpečen proti poškození. Již v tomto stavu překvapí svou vahou. To způsobuje zejména provedení kabiny, podvozku i korby z kovu. Navíc je přesně dodržena i tatrovácká koncepce. Je zde centrální nosná roura. Ta je vyvedena nezvykle detailně a je nalakována základní šedou barvou. Centrální roura je spojena s rámem, na kterém jsou umístěné nádrže a bedny na nářadí. Některé z nich jsou ale nalakovány jiným odstínem, než základní díl, což je velmi potěšující. Do ní jsou vsazené polosy s jednotlivými koly. Vždy dvě sousední kola mají společné plastové díly znázorňující listová pera. Přední nápravy jsou zatáčecí. Také kola mají reálně provedené disky a pryžové pneumatiky se vzorkem. Dobré zpracování chválím u blatníků i zadního nárazníku, zejména vyzdvihnu provedení světel.

Sklopná korba je skutečně masivní kousek železa. Za to by člověk ve sběrně dostal i pár halířů. Zadní čelo je výklopné, ale pokud nechcete, nemusí být otevřené. Zřejmě nějaké magnety. Zespod potěší přidělané klíny na zabezpečení vozu. Opět pečlivě nalakované správným odstínem.

Rezerva na předním čele je stejné kolo, jaká jsou na podvozku. Žebrování celé korby na jedničku, na zadním čele pěkně udělaný nápis Tatra a cedule 90 km/h. Jsou zde i reflexní samolepky, které nereflexují. Ale to snad nelze Kadenu vyčítat. Velmi dobře a funkčně je proveden i píst. Velmi pěkně je proveden i výfuk a zejména vyzdvihnu kryt kolem něj, který naprosto přesně připomíná děrovaný plech.

A nejlepší nakonec, tedy kabina. Je samozřejmě sklopná, aby se člověk mohl pokochat velmi pěkně propracovaným vidlicovým osmiválcem. Pokud kabinu prohlédnete, zjistíte, že všechny prolisy jsou naprosto přesně udělané. Potěší nalakování kliky na černo a také přesně vypracovaný znak na kapotě a nápis TerrNo 1. Velmi pěkně jsou udělány mřížky chladiče. Také stěrače a úchyty. Nebo zpětná zrcátka, na všem je vidět, že vývojáři z Kadenu nikde nic neošidili. Ach kdeže časy plechových Tater jsou, tohle je opravdu jiná liga. Doplním, že zrcátka a poziční světélka jsou umístěna zvlášť v pytlíku a modelář si je musí na model osadit sám. Zbývá nahlédnout do interiéru provedeného v několika barvách. Dokonce i grafika budíku je vyvedena sice jen samolepkou, ale v této velikosti skvěle.

Váháte? Děláte chybu. Model byl v nabídce Kadenu původně jen v červené barvě, nyní jej vyrábí i ve žluté. Je na vás, kterou barvu zvolíte, ale já od doby prvních Dakarů tíhnu k červeným Tatrám. A nebudu se za to stydět, ale jako správnej chlap, jsem hrozná hračička, zvlášť s tímto modelem. Ne že bych snad jezdil na písku, jak malé děcko, ale neustále mne baví vymýšlet nově tvarovaný podklad na poličce, na kterém vynikne výkyvnost polonáprav.

Pro SmallCars sepsal Martin Tolar

 

 

Staňte se naším fanouškem na Facebooku
Modely ihned k sipozici

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace