14.11.2012

Porsche 911 Turbo 1977, Minichamps, 1/43

Byl pozdní večer a já navštívil brněnskou prodejnu s modely. Když jsem byl uvnitř, tak mně ohromilo neskutečné množství krásných modelů. Měřítka jako 1:18 zaplnila celou délku prodejny. Ale já měl jiné přání, nalézt model, který není příliš velký a nebude mně doma příliš zabírat místo a bude zároveň kvalitní.

Porsche 911 Turbo 1977, Minichamps, 1/43

Rozhodl jsem se tedy pro měřítko 1:43. Vždy jsem miloval Ferrari a jeho nejkrásnější model F40. A tak jsem ho také hledal, až jsem ho nakonec i našel. Zastavil jsem se u něj a nevěřícně koukal. Já odkojen na Burragu, jsem neviděl nic pěknějšího.

V tom najednou, nevím, zda to byl osud, šel okolo mě sběratel, který měl v rukách 10 stejných Škodovek 120 od Abrex a v rychlosti pronesl, že toto Ferrari, na které se koukám, nikdo jiný nedělá. Já v lásce k Ferrari jsem ho tedy vzal. Stál tehdy 899kč a doma po nějaké době jsem ho raději vyřadil. Časem jsem získal zkušenosti a na model jsem se díval úplně jinak. Bylo to hnusně udělané a s F40 to nemělo společného nic.

Nejspíš jsem byl zaslepen a domníval se, že model za 899kč musí být bez chyb, nebyl. Nakonec jsem ho dal nějakému dítěti a on mi na oplátku dal polskou bonboniéru. Bylo to IXO, a já věděl, že se mu mám vyhýbat obloukem. O něco optimističtěji jsem se tvářil na Porsche 911 z roku 1977 od Minichamps. Tento model jsem našel na oficiální stránce Minichamps, kde jsem se později dozvěděl, že je vyprodaný. Já, který jsem měl internet první dny, jsem nevěděl jak ho získat jinou cestou, než přes nějakého chlápka (sběratele), který mě bohužel taky pěkně natáhl.

Tento model byl krásný, v ČR vyprodaný a já ho koupil za trojnásobek původní ceny. A když jsem si ho u něj vyzvedával, byl jsem velmi šťastný. Nic jsem netušil, až do doby, než jsem se dostal na Ebay, kde mně vše pomalu docházelo. Od této doby, u mě začala nová éra, a já se zamiloval do typu 911.

Model 1:43 má sice své chyby, je limitován 6000 kusy, ale pro mě znamená příliš a jeho hodnota je pro mě přesně taková, jakou jsem za něj původně dal. Lak je v naprostém pořádku, je sytě černý, a pokud je někde rám oken, či nárazník, je odstín odlišný. Světla vzadu jsou udělána zvláštně, kdy vidíte velkou snahu pro imitaci odrazek a uprostřed velký ikonický černý tučný nápis PORSCHE. Výborná práce je u mlhovek a blinkrů v přední masce modelu, plus hlavní kulatá světla, která vypadají zkrátka dobře. Uprostřed malý decentní znak automobilky na čele kufru, který se ale může snadno seškrabat.

Jedná se o model 911 Turbo, kdy si každý všimne legendárního kachního křídla, je udělán z plastu, ale kvalitou se nic nemění. Jedinou výtkou, jsou stěrače, protože jsou udělány jednoduše a to si 911ka prostě nezaslouží. Zpětná zrcátka jsou uchopena na tenké ploše a mají stejný tvar, přesně jako u originálu. Okna jsou tvořena podobně, jako u pozdních modelů Minichamps, žádnou hrůzu opravdu nečekejte, ale Spark také ne. Interiér je čistý v tónu rudé barvy, nějaké menší detaily tu jsou, jako vytvarované ovládací panely v palubní desce ale bohužel zde, je i částečně vlepená nálepka tachometru.

Ale nyní zpátky k exteriéru. Disky u tohoto modelu jsou výborné, klasické pro 911ku, velikost kol je dodržena a šířka pneumatik je mezi přední nápravou a zadní, skutečně rozdílná. Karosérie je proporčně zvládnuta velice dobře, uvidíte sami podle přiložených fotek. Nevím, ale je obtížné nějak hodnotit tento model od Minichamps, protože ve své době to byla opravdu špička, a pro mě, i přes svoje stáří navždy zůstane.

Díky, Porsche 356, bez tebe by tato kára nikdy nevznikla.

Výrobce : Minichamps

Materiál: Kov, plast

Typ modelu: Porsche 911 turbo, rok 1977

Měřítko: 1:43

Pro SmallCars sepsal Radomil Hladík aka RDK Key

Staňte se naším fanouškem na Facebooku
Modely ihned k sipozici

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace