23.10.2012

Lamborghini Aventador LP700-4, 2011, LookSmart, 1/43

Když mi došel balík od Small Cars, ani jsem netušil co mě čeká. Byla to černá krabička s názvem Lamborghini History - LookSmart. Po jejím otevření mě ovanula vůně čerstvého laku.

Lamborghini Aventador LP700-4, 2011, LookSmart, 1/43

Bylo to Lamborghini Aventador LP700-4 (2011) v oranžové barvě, nástupce Murcielaga z roku 2001 (Lamborghini získalo název podle stejnojmenného býka Aventadora, který díky své kuráži v koridě v Zaragoze získal titul Trofeo de la Peña La Madroñera). Číslo 700 označuje výkon motoru, 4ka odkazuje na pohon všech kol).

Nikdy před tím jsem větší nádheru neviděl, žádný Minichamps, Autoart, které jsem v začátcích své sbírky měl za bohy. Toto dílo od firmy Lamborghini nabízí právě již zmiňený Looksmart. Měřítko 1:43 nebylo nějak ošizeno na detailech. Dříve jsem měl tu čest, setkat se s mým prvním modelem od LookSmart s  Lamborghini Diablo: Jota, ale mělo to své mouchy, např. zadní světla byla kombinací nalakovaného kovu, což v reálu vypadalo směšně, podobně jako vystouplá světla u dřívějších (Bugatti) Veyronech téže značky. Ale každý nějak začínal, podobně jako Spark, nebo starší nováček Neo, který se ale v některých ohledech stále hledá.

Nechci tento model příliš vytahovat z krabičky, protože sebemenší prach bych nepřežil. Lak je dokonalý a jak už jsem zmínil, vůně čerstvého laku k tomu jen přidává na atraktivitě. Tvary Aventadoru, ale příliš nepoukazují na jeho předchůdce Murciélaga, ale spíše na limitovaný Reventón kde jsou známy ostré lomené tvary připomínající stealth stíhačku  Lockheed F-117 a s návaznosti na původní klínový tvar Lamborghini Countach ze 70tých let.

Ať už se inspirací stalo cokoliv, tak se to povedlo. Modelu není co vytknout, resin s kombinací plastových dílů dalo vzniknout velmi povedené předloze originálu. Pohled z jakékoliv strany nabízí impozantní pohled. Boční zpětná zrcátka podobná tomu, co jsou u 10 V Gallarda, nemají chybu. Tam, kde jsou u vozu Aventador mřížky a chladící otvory, tak zde i při těch nejmenších z nich, je toto dochováno. Pamatujete na zadní nepřehlédnutelné mřížky pod světly, na kterých byste si mohli nastrouhat mrkev?  

Podobně to vypadá i u modelu.  Ze předu modelu, jsou na tom velké otvory pro chlazení předních kotoučových brzd též propracovaně.

Není zde ani absence imitace nýtů, které drží přední a zadní nárazník, nejsou příliš velké a tak vypadají přirozeně a modelu prospívají. O světlech, se toho dá říci hodně, protože jsou perfektní. Při čelním pohledu na ně, můžeme zahlédnout nepatrné detaily, jako jsou led diody utvořené do trojúhelníkového tvaru a velké světlomety, které jsou ukryty za skupinou světel v ypsilonovém uskupení. Film Predátor, zde hraje taky svou roli, napovídající tomu zadní světla, kdy ve filmu to byly symboly znázorňující abecedu a čísla, které se k Lamborghini Aventador velmi hodí, podobně jako dříve k  Reventón. Světla jsou pokryta tenkou folií stejně tak i u skel. Interiér je jedna velká bomba, decentní zpětné zrcátko, na palubní desce, napravo nalepen stříbrný nápis Lamborghini a na volantu logo útočícího býka a před ním tachometr kde není pouze volné místo.

Řadící pádla za volantem, (jedno spojkové převodovky, která umí zařadit za 50 milisekund) podobné zpracování jako u modelů vyšších tříd, klimatizace s velice detailními prvky, mřížky atd., propracovanost palubní desky jako jsou např. ovládací panely. Nechybí bezpečnostní pásy spolu s přezkami, plastová sedadla v barvě černé a oranžové ve stejném tvaru jako u vozu Lamborghini LP700-4. Imitace motoru V12 (o výkonu 515 kW/700 koňských sil, z 0 na 100 km/h za 2,9 vteřiny a maximální rychlosti 350 km/h ,jež překonává nejrychlejší Murciélago, LP670-4 SuperVeloce s rychlostí 342km/h) s dvojitým nápisem Lamborghini po stranách a označením V12.

Stěrače jsou na výborné úrovni, může za to jejich tenké proporce a malé otvory v nich. Největší chladící otvory na boku, které jsou skutečně přítomny a jsou zvýrazněny obložením, kde je tento fakt kvalitně vystižen a mírně vystupuje s určitou decentností a zachování jejich tvarů. Za nimi ostatně můžeme spatřit nálepku LP700-4 na každé straně. Blinkry z lesklého materiálu jsou srovnány s linií karoserie. Kola blízko nich, příliš nevystupují ven a jsou velmi dobře usazené, kdy světlá výška je podobná té reálné. Pěti paprsková kola, 19 ti a 20 ti palcová nepostrádají důležité detaily a v každém disku logo Lamborghini. Podvozek je celý z kovu, vnitřek výfuku je rozdělen na čtyři části.

S největší pravděpodobností jste mohli potkat toto Lamborghini i na našich silnicích, ale Aventador bílé barvy, jako první v ČR již nepotkáte, bylo bohužel nabouráno jiným autem, značky Renault.

Pokud máte rádi Aventador a máte zrovna narozeniny, protože LookSmart nepochází z levného kraje, nebylo by lepšího dárku než tohoto.

Výrobce: LookSmart

Materiál: Resin, plast, kov

Pro SmallCars sepsal Radomil Hladík / RDKkey

Staňte se naším fanouškem na Facebooku
Modely ihned k sipozici

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace