12.10.2012

Škoda Octavia RS (II. Generace po faceliftu) – Paudi Models

S typem Škoda Octavia naše tuzemská automobilka opět po deseti letech srovnala krok s dobou. Auto postavené z koncernových dílů Volkswagen plně konkurovalo všem vozům své doby a třídy. A první generace novodobé Octavie se natolik vryla pod kůži českým řidičům, že ani její nástupkyně jí nedokázala dostat z výrobních linek. Od roku 2001 se automobilka zkusila prosadit v segmentu hot-hatchů a představila sportovní verzi RS, která sdílela součástky se slavným „bratrancem“ Golfem GTI. Vůz je u českých řidičů populární a proto se verze RS vyrábí neustále.

Škoda Octavia RS (II. Generace po faceliftu) – Paudi Models

Pokud chce fanoušek Sbírat modely Škodaměřítku 1:18, není už to dnes až tak složité. Já ovšem v tomto měřítku buduji jakousi Dream garage. A v takovém případě tam ledajaká Škodovka nepatří. Zatím je jen jeden model naší automobilky, který jsem postavil na poličku, a to Octavii RS od Paudi Models. Hned na začátku bych zmínil nevýhodu, jakou je jediná možná barva, a sice jasně červená. Model není zrovna nejjednodušší sehnat v Evropské unii, o to spíš se ale vyplatí si dát tu práci.

Když jej vezmete do ruky, působí příjemně masivním dojmem. Na první pohled jsem jen lapal po dechu. Do té doby jsem vlastnil pouze modely Solido a Ertl a oproti nim se jednalo o velký skok. Lak bez jediné chyby, všechny detaily důkladně propracované. Nápis Octavia na parabole světla a víku kufru, znak RS na mřížce chladiče, provedení všech světel a skel včetně vyhřívání u skla kufru anebo Flat stěrače, vše zpracované na jedničku.

K modelu je dodávaná i jakási špachtlička na otevírání dveří. Je opravdu nutná, protože dveře nelze vzít za zrcátko jako u jiných výrobců. Zrcátka se totiž pohybují, je možno je přiklopit ke karoserii, což je nevídaný detail. Model má odpružená všechna kola, což je velmi potěšující. Kola jsou velmi pěkně provedená včetně ventilků na nafouknutí. Co zamrzí je, že brzdy jsou pouze naznačené. Tady model ztrácí, protože známá Eleanor od Shellby Collectibles je má zpracované velmi pěkně. A vzhledem k designu kol je to u Octavie velmi vidět.

Pokud si tím nenecháte zkazit náladu, můžete otevřít kapotu. Motor je zpracován naprosto prvotřídně. Nechybí kabeláž, hadice ani nádobky. A ta měrka na olej je jako skutečná. Nechybí ani výrobní štítky na přední hraně motorového prostoru. Přístup do interiéru je možný oběma páry dveří. Na podlaze je na dotek velmi příjemný kobereček. Všechny plasty mají dokonale naznačenou strukturu. Spínače a budíky, vše je dokonale nabarveno.

Příjemné i je, že hliníkový dekor je matný, kdežto kliky a zámky pásů jsou lesklé jako ve skutečnosti. Na všech „kožených“ věcech (sedadla, volant, madla dveří atd..) jsou perfektně naznačené švy. U volantu je i vidět rozdíl mezi perforovanou a hladkou kůží. Přední sedadla navíc lze posunovat vpřed a vzad.

Ale střešní okno nelze na rozdíl od jiných modelů Paudi otevírat. Drobnou výtku bych měl k pedálům, jsou černé, ale ve skutečnosti jsou na nich hliníkové nášlapy. Perfektně zpracovaný je i kufr opět vykládaný kobercem. Dokonce i zadní plato lze naklápět. Perfektně zpracovaný je též podvozek. Je dokonce i různě barven.

Nemám sice přímé srovnání s modely Abrex, takže nehodlám tyto modely porovnávat. Z toho co Abrex nabízí, jsem si nic nevybral. Ale pokud dodrží slíbené novinky, plánuju Škodu 110 R, Felicii Super Roadster a sestřičku pro recenzovaný model, tedy Octavii RS druhé generace v předfaceliftované verzi. Co se Paudi týče, ani vyšší cena mne neodradila od této firmy a hodlám si sbírku doplnit některými modely, které máme/měli jsme doma ve skutečnosti. Závěrem zbývá model ohodnotit jako ve škole. Tedy jasná jednička, ale pamatujte na méně dobře udělané brzdy a pedály.

Pro SmallCars sepsal Martin Happy Tolar

Staňte se naším fanouškem na Facebooku
Modely ihned k sipozici

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace