02.10.2012

Mercedes Benz 190E 2.3 16V Cosworth

Jsem sice fanouškem VW a Hondy, ale také aut obecně. A myslím si, že takřka každá automobilka někdy (ale zpravidla v 80. letech) vyrobila vůz, který bych chtěl vlastnit. A když člověk není ropný magnát, jsou modely asi jednou cestou. I Stuttgartská automobilka má takový vůz, byť mi trvalo velmi dlouho, než jsem ho v jejich muzeu našel. Jde o vůz 190E 2.3 16V Cosworth. A když oblíbený vůz, tak jsem se plácl přes kapsu a pořídil jej od výrobce Auto Art.

Mercedes Benz 190E 2.3 16V Cosworth

Tehdejší Baby-Mercedes byl vlastně předchůdcem dnešní třídy C. Ale ve verzi Cosworth se jednalo o velmi rychlý sedan, který měl splňovat homologační normy pro vstup automobilky do rallyové skupiny B. Ta byla ale zrušena a Cosworth od té doby neprávem stál ve stínu BMW M3 E30. A to i přes to, že šlo ve své době o velmi úspěšný vůz v DTM.

Prvním dojmem jsem nadšen, Mercedes působí přesně tak, jako si ho vybavuju v plakátech ve svém dávném pokoji. Lakování, spáry, světla a kola, vše působí perfektně. Nevycházím z úžasu (částečně i proto, že se jedná o můj první model AA. Celý model, neustále osahávám, jen stěrač zůstává nehybný.

Funkční si pamatuji na obyčejném 190E 1:24 od Bburaga z dětství, ale nutno přiznat, že od něj bylo sklo pak poškrábané. Anténa na zadním blatníku, vyhřívání zadního okna nebo slavný znak na kapotě, tyto detaily vše podtrhují. Otevírá se u modelu vše, co jde.

Kapota jde zlehka a otevírá se jako originál na dvou pantech, kterými se současně zajišťuje. Motor vypadá fantasticky, všechny hadice a kabely působí realisticky. Jen nádržky na provozní kapaliny si dovedu představit o fous lépe udělané. Uvnitř budíky, tlačítka, vše na palubce vypadá velmi realisticky.

Perfektně zpracované jsou pásy. Chybí jen posunování sedadel, jako má například Paudi models. Kufr nedrží otevřený, ale uvnitř je polstrovaný včetně boků. A zespod je na víku i výstražný trojúhelník. U AA zkrátka neopomněli nic. Spodek modelu je hlavně naznačen, ale výfuk je zpracován velmi dobře. Model není výrazně těžký.

Pokud budu hodnotit jako ve škole, tak jednoznačně za jedna. A pokud budu úplně přesný, tak jednička s tečkou, protože abych srazil známku o půl stupně, to by bylo moc. A vřele doporučuji fandům tohoto vozu.

Pro SmallCars sepsal Martin Happy Tolar

 

Staňte se naším fanouškem na Facebooku
Modely ihned k sipozici

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace