10.09.2012

Ford Mustang, Minichamps, 1/43

Dnes se podíváme na americkou káru, proslavila se v profesionálních závodech, ukázala se v mnoha filmech a skoro každý ji zná, protože se jedná o americkou klasiku s evropskými geny. Nejhodnotnějším modelem ze všech je Eleanor.

Ford Mustang, Minichamps, 1/43

Ve znaku je kůň (Mustang), nepocházející z Německa či slunné Itálie, ale z U.S.A., Michiganu. Tedy Ford Mustang Základem pro tento vůz se stal Ford Falcon, který se stal nejúspěšnějším Fordem, ihned po Fordu :A.

Ford Mustang dostal jméno podle stíhacího letounu P-51 Mustang (1940-57), z období 2. světové války, kdy se zúčastnil náletů na Německo, později byl nasazen i proti Japonsku atd. až roku 57, byl vyřazen. Srdce Fordu Mustang začalo bít v roce 1964.

Po nástupu a velkém úspěchu Fordu Mustang, vznikla nová třída vozidel s označením -pony car, díky které vzniklo několik dalších vozů např. Chevrolet Camaro nebo Plymouth Barracuda.. V roce 1965 se Ford a Shelby spojili k dlouhodobé spolupráci, a s ní přinesla spousta legendárních vozů např. v roce 1967 Shelby Mustang GT 500, Shelby na rozdíl od Fordu, dbal spíše na vzhled, než na výkon a proto s touto spoluprací vzniklo spoustu pěkných aut. Díky Mustangu GT 500 a jeho četných úprav, vznikla legenda se jménem Eleanor. Přesněji Ford Mustang Shelby GT 500. : Eleanor (max. 276km/h s výkonem 405,7kW)

V roce 1968 vznikl další Mustang, který se vrátil ke svým kořenům a nasadil ostatním automobilkám opět laťku hodně vysoko, protože se opět povedl. Tento model si ukážeme, ale ve nyní už ve spojením s firmou Minichamps ,v měřítku 1:43. Jedná se o limitovanou edici 3024 ks a jestliže se Vám podaří sehnat tento model, tak si srdečně pogratulujte. V době koupě jsem se snažil právě o legendu, zelený Mustang zfilmu Bullitt od Minichamps, ale bohužel marně. Již byl vyprodán a tak jsem se chytil první příležitosti, abych měl aspoň Mustanga z té doby, tedy z roku 68. Model je kombinací tlustého kovu a plastu.

Na tomto modelu, nepoznáte špatnou práci ani levný materiál. Žádná barva místo blinkru, žádná barva místo zadních světel. . Přední světla jsou správně kulatá, olemovaná a jako detail, nechybí vroubkování na nich. Blinkry pod světly nejsou jen otvory s tlustou vrstvou barvy, ale průhledným plastem v oranžovém odstínu. Znak koně se stuhou ve stříbrné barvě je umístěn na pravé straně přední masky, na mřížce a v barvě na obou bocích auta před předními koly.

Mřížka není mřížka, ale toho si člověk stejně moc nevšimne, protože je to tak malé a v reálu hustě propletené, navíc by to byla neuvěřitelně náročné na práci. I tak, vypadá mřížka lépe než u Bugatti Veyron od téže značky. Světla vzadu jsou udělána výborně, postupují plynule po karoserii, proto jsou také dole u chromovaného nárazníku zahnuté, pouze je menší absence mezer mezi světly, kdy jsou mezery vyplněny objímkami. Nárazník, který je z plastu, není součástí karoserie, ale pouze jako spojení s ní. Brutální vzhled zůstal nedotčen jak vpředu, tak v zadní části tohoto auta. Stříbrné lemování okolo obvodu mřížky v tenké lince bez většího nánosu barvy vypadá zdařile a nezasahuje doprostřed. Kliky jsou z plastu v tónu nárazníků s mezerou mezi dveřmi. Blinkr na boční, zadní straně je udělán též výborně, protože zároveň zasahuje do karoserie, a tak zbytečně nevyčnívá.

Okna jsou čirá, zároveň tlustá a perfektně usazena, mírný pocit, že se díváte přes lupu tam sice je, ale pouze z určitého úhlu, i tak přes něj vidíte dobře. Navíc boční okna zde nejsou vůbec a tak se můžete podívat dovnitř bez jakéhokoliv problému. Podvozek je na velmi slušné úrovni, kde nechybí i usazení kol zadní a přední nápravy, dále celou konstrukci výfukového potrubí, kdy je nejdříve vedeno pod zadní nápravou. S koly od Minichamps se opět dočkáváme kvality, pneumatiky nejsou zbytečně tlusté, disky jsou přesnou kopií originálu, nechybí imitace šroubků k upevnění kol a celkově jsou kola velmi zdařilá. Interiér raději vyfotím, ať ho můžete posoudit Vy osobně. Zkrátka, model je to pěkný, a až natolik, že ho mám 2x. Pokud máte možnost, tak do něho jděte, protože chybějící kousek ve Vaší sbírce, jako je Ford Mustang z roku 68, je zločin.

Výrobce: Minichamps

Materiál: kov,plast

Váha: 172g

Pro SmallCars sepsal Radomil Hladík aka RDKkey

Staňte se naším fanouškem na Facebooku
Modely ihned k sipozici

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace